Връчване на сертификати на участниците в IASC

Home/2017, Новини, Студенти/Връчване на сертификати на участниците в IASC

Връчване на сертификати на участниците в IASC

На 29.06.2017 г., в навечерието на Деня на астероида, който се отбелязва на 30 юни, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, връчи сертификати на участниците в завършилите вече две наблюдателни кампании на Международната програма за търсене на астероиди – IASC.

В нея участваха студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, организирани в два екипа: Студентско астрономическо общество и Студентско космическо общество. Това са студентите от първи курс, специалност „Корабоводене“ – Мариян Димидов, Антон Димитров, Константин Николов, и студентът от втори курс, специалност „Корабни машини и механизми“ – Светослав Георгиев. Ръководител на двата екипа е доц. Веселка Радева от Планетариума и катедра „Математика и физика“.

По време на работата в двете наблюдателни кампании студентите са открили 20 нови астероида. Те са от основния пояс, който се намира между Марс и Юпитер. Предстои уточняване на орбитите и даването на имена на новите астероиди.

Тези дни стартираха нови две наблюдателни кампании за търсене и проследяване на астероиди, в които участват и други студенти, преминали обучението за работа с професионален астрономически софтуер.

By | 2017-06-29T13:16:45+00:00 юни 29th, 2017|2017, Новини, Студенти|0 Comments

About the Author: