Председателят на БАН посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Home/2019, Новини, Посещения/Председателят на БАН посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Председателят на БАН посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

На 8 май 2019 г. на официално посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе академик Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките (БАН). Той бе посрещнат от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Академик Ревалски бе запознат както с историята на Морско училище, така и с дейността му по подготовка на офицерски кадри за Военноморските сили и гражданското корабоплаване. С голям интерес председателят на БАН се запозна с някои от тренажорите и лабораториите, използвани както в учебната, така и в научната дейност на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На научноизследователската дейност бе отделено особено внимание.

Академик Ревалски посети Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона, който се използва като оперативен център за наблюдение на морските пространства, за борба и преодоляване на последствията от нефтени разливи. Председателят на БАН посети и Космическия център на Морско училище, където чрез данни от спътниците „Сентинел 1“ и „Сентинел 2“ се получава информация за даден обект през деня или през нощта, при всякакви метеорологични условия или липса на осветление. „Сентинел 1“ е проектиран да работи в предварително програмиран режим на работа, като заснема земната повърхност, крайбрежни зони и корабоплавателни пътища с висока разделителна способност и предоставя покритие на Световния океан.

По време на своята визита академик Ревалски  имаше възможността да участва и в „Технологично изложение 2019“, домакин на което е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. При поздравителното си слово за откриването на изложението председателят каза: „Изключително ми е приятно, че съм в Морско училище, защото нашето дългогодишно сътрудничество е много ползотворно и за двете страни.“

By | 2019-05-09T06:26:40+00:00 май 8th, 2019|2019, Новини, Посещения|0 Comments

About the Author: