Ден на курсантско управление във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Home/2019, Курсанти, Новини, Празници, Събития/Ден на курсантско управление във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Ден на курсантско управление във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

На 31 май 2019 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с официална церемония  бе поставено началото на Ден на курсантското управление. Началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, предостави символа на управлението на Висшето военноморско училище в ръцете на 16 курсанти петокурсници. Церемонията бе открита със слово на Началника, в което той каза: „Вашите бъдещи задължения като офицери от различните нива на управление по планиране, организиране, ръководене ще зависят от придобитите знания, навици и умения. Приемете този ден като възможност да приложите лидерските си качества и умения.“

Част от церемонията бе тържествен ритуал по смяна на знаменосеца на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Бойното знаме, символ на воинската чест, доблест, храброст и слава, бе предадено на новоизбрания знаменосец. В рамките на деня курсантите имаха възможността да заемат различни управленски места в структурата на Училището и да се докоснат до задълженията на повечето ръководни длъжности. Дубльори бяха назначени за длъжността на началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и неговите заместници, помощник-ректор, декани на факултетите „Инженерен“ и „Навигационен“, командир на Курсантски батальон за подготовка на курсанти, началник-служба „Личен състав“, началник-отдел „Учебна дейност“, началник на служба „Комуникационни и информационни системи и киберсигурност“, началник на отделение „Логистика“, началник на служба „Сигурност на информацията“, началник на отдел „Финанси“ и др.

Студентът на годината за 2018 г. в България – курсант мичман Петър Генов, бе избран за дубльор на началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. По време на своето управление дубльорите, съвместно с титулярите, подписаха няколко заповеди, взеха управленски решения и участваха в разширен Ректорски съвет.

Кулминацията на Деня на курсантското управление бе Курсантският бал, който се състоя в Юнашкия салон. По време на бала бе възстановена традицията „Предаване на курсантската курсовка“, която се е състояла последно в далечната 1976 г. Символът на управление бе върнат от курсант мичман Петър Генов отново в ръцете на началника на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.  Курсантите презентираха видео със снимки от живота си в Училището, които върнаха повечето от гостите назад във времето, когато те също са били курсанти.

Официални гости бяха: командирът на ВМС – контраадмирал Митко Петев, началникът на щаба на ВМС – к-н I ранг Камен Кукуров, представителят на ВМС на Италия – к-н I ранг Антонио Скуео, протойерей Живко Георгиев, представителят на район „Одесос“ – господин Продан Проданов, началникът на ВМА – ББАЛ – Варна – полковник професор д-р Ивайло Въжаров, д.м., председателят на Съюза на подводничарите в България – к-н I ранг Станко Станков, доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – доцент Иван Йотов.

About the Author: