ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се включи в строеж на тръстиков кораб за изследователска експедиция

Home/2019, международни проекти, Новини, Събития/ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се включи в строеж на тръстиков кораб за изследователска експедиция

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се включи в строеж на тръстиков кораб за изследователска експедиция

Курсанти и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се включиха активно в изграждането на тръстиков кораб за експедицията „Абора IV“.  Корабът ще бъде дълъг 14 метра, широк 4 метра и висок 2 метра. Всички части ще бъдат изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология. Екипажът ще се състои от 12 души. От Варна ще участва Теодор Роков от Регионалния исторически музей в града. Материалите за градежа идват по вода от Боливия като очакванията са кораба да бъде готов в началото на юли. Той се строи по схема, която е взета от скални рисунки от Египет и Месопотамия.

„Абора IV“ ще стартира от Варна, от източния бряг на Черно море. Експедицията ще следва маршрута  използван за доставка на коприна от Близкия изток през Черно море до Егейско море. За основа на експедицията ще служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие.

About the Author: