Производство на курсанти от Випуск „Княз Александър I“

Home/2019, Курсанти, Новини, Празници, Събития/Производство на курсанти от Випуск „Княз Александър I“

Производство на курсанти от Випуск „Княз Александър I“

На 11 август 2019 г. (неделя), деня, в който Военноморските сили навършват 140 години от създаването си, от 9:00 ч. в района на Морска гара – Варна, се проведе тържествен акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск „Княз Александър I“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Петнадесет са курсантите, които успешно завършиха своето обучение и получиха лейтенантски пагони и назначение във военните формирования на Военноморските сили на Република България. Отличник на випуска е курсант мичман Петър Генов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, с общ успех „Отличен – 5,88“. Отличник от специализация „Корабоводене за ВМС“ е курсант мичман Илиян Стоянов, а от специализация „Корабни машини и механизми за ВМС“ – курсант мичман Драгомир Маламов.

Церемонията на Морска гара премина тържествено, в присъствието на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – г-н Красимир Каракачанов, съветника на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност – г-н Илия Милушев, заместник-началника на отбраната – генерал-лейтенант Димитър Илиев, кмета на Община Варна – г-н Иван Портних, областния управител на Варненска област – г-н Стоян Пасев, военния представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз – вицеадмирал Митко Петев, командира на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ – генерал-майор Груди Ангелов, на генерал-лейтенант Любчо Тодоров – командващ СКС, депутати от 44-ото народно събрание, офицери от флота и армията, много граждани, родители, гости на града.

Лейтенантските си пагони първенецът на випуска получи от министъра на отбраната, а първенците на специализации – от заместник-началника на отбраната. На останалите пагоните бяха връчени от командира на Военноморските сили. Дипломите си те получиха от началника на Морско училище – флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров.

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ поздрави възпитаниците с личния им празник, пожелавайки им „лека служба в нелекото ежедневие на военноморския офицер“. Той се обърна към курсантите с думите: „Знайте, че е привилегия да бъдеш възпитаник на това Училище и да свържеш завинаги живота си с морето. С гордост носете получените офицерски звания, защото имате необходимите знания, почерпени от интелектуалния извор на морска България, и достатъчно лидерски качества, за да се докажете професионално. Защото Вие и само Вие можете да бъдете двигател на собственото си професионално развитие.“

По традиция, след края на тържеството на Морска гара, курсантите поднесоха цветя на паметника на патрона на Училището. Тържеството завърши с коктейл, на който всички си направиха снимки за спомен и си пожелаха успех по време на отговорната служба на офицер от Военноморските сили.

About the Author: