„Любов под карантина“ на сцената на Морско училище

Home/2020, Курсанти, Новини, Събития/„Любов под карантина“ на сцената на Морско училище

„Любов под карантина“ на сцената на Морско училище

Курсантите от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ създадоха собствена театрална постановка, чиято премиера беше на 3 май 2020 г. На сцената в зала „Вапцаров“ двадесет курсанти от I до V курс изиграха пиеса, наречена „Любов под карантина“.

Идеята за постановката се ражда преди две седмици. Тогава курсантите от Морско училище, които са вече втори месец под карантина и не напускат пределите на ВВМУ, решават да разнообразят ежедневието си, като си направят вечер, в която да играят скечове. Желаещите да се включат в инициативата се оказват много – и така се стига до смелото решение за създаване на театрално представление.

С написването на сценария се заемат старшина I степен Петър Георгиев и мичман Калоян Бенов. Режисьори са всички участници, защото всеки един е дал идеи при подготовката на постановката. След като сценарият е готов, курсантите започват репетиции и се заемат с осигуряването на реквизита, като част от него дори изработват сами. И само две седмици по-късно представлението става факт.

„Разказва се за две съседски семейства, които живеят под карантина, а между момчето от едното домакинство и момичето от другото има любов“, издава част от сюжета мичман Бенов.

Премиерата на „Любов под карантина“ мина при небивал интерес. В зала „Вапцаров“ се събраха всички български курсанти, колегите им от Полша и Северна Македония, които са на обучение във ВВМУ, анголските студенти и командният състав на Училището.

Началникът – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, похвали момчетата и момичетата за креативността и таланта им и изрази желание, след края на карантината, представлението да бъде показано отново, пред целия военен и цивилен състав на ВВМУ.

Събитието имаше и благотворителен елемент. В залата беше поставена дарителска кутия за набиране на средства за лечението на 13-годишния Калоян Йорданов от Белене, който е син на военнослужеща и се бори със страшна диагноза.

„Радваме се, че всеки от присъстващите остави по нещо в кутията и така можем да помогнем на Калоян“, споделиха курсантите.

About the Author: