Браншът с пълна подкрепа за ВВМУ за морските специалности

Home/2021, Новини, Събития/Браншът с пълна подкрепа за ВВМУ за морските специалности

Браншът с пълна подкрепа за ВВМУ за морските специалности

Пълна подкрепа в искането на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за промени в методиката, по която се изготвя Националната карта за висшето образование, декларира морският бизнес по време на Кръгла маса по проблемите на морското образование, която се проведе във флотската Алма матер на 1 юли 2021 г. Повод за дискусията стана предложената Национална карта на висшето образование, в която не се отчита реалната реализация на българските морски офицери в глобалната морска индустрия.

В проектодокумента специалностите „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Електрообзавеждане на кораба“ са оценени като професии със слаба реализация и с ниска степен на интерес и не се отчита действителният принос на българските морски офицери към националната икономика.

На форума, открит и модериран от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, се събраха представители на морския бизнес, на синдикати, на морската и пристанищната администрации и други заинтересовани страни.

Oценката, направена в Националната карта, не е обективна спрямо фактическите обстоятелства с реализацията на морските офицери, категорични са от бранша.  От тях бяха изнесени данни, според които родните морски кадри за гражданското корабоплаване се реализират на 100% след завършването си. Много от фирмите посочиха, че кадрите дори не достигат. Същевременно парите, вливани в българската икономика от моряците, надвишават 1 млрд. евро годишно.

По този повод морският бизнес, по предложение на ВВМУ, е готов да създаде асоциация, която да комуникира със заинтересованите ведомства и да предоставя коректни данни за реализацията и приноса в икономиката на морските кадри.

От Морско училище излязоха и с позиция на Академичния съвет, която вече е изпратена в Министерството на образованието. По препоръка на зам.-министъра на образованието – проф. Генка Петрова, която също присъства на Кръглата маса, всички предложения, които бяха направени по време на форума, ще бъдат систематизирани и изпратени в ресорното ведомство.

By | 2021-07-02T10:17:02+00:00 юли 1st, 2021|2021, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: