Военните лекари тренираха авиационна медицина

Home/2021, Курсанти, Новини/Военните лекари тренираха авиационна медицина

Военните лекари тренираха авиационна медицина

Курсанти от специалността „Военен лекар“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участваха в учебно занятие, в което се запознаха с дейността на авиационна база и с медицинско осигуряване на полети в авиационна база. Те посетиха авиобазите „Враждебна“, „Граф Игнатиево“ и „Крумово“.

Занятието е елемент от подготовката по авиационна медицина, която всеки военен лекар задължително трябва да е преминал. Някои от курсантите са имали свободноизбираемата дисциплина „Авиационна медицина“.

„Целта бе да видят и на практика медицинското осигуряване във военно формирование“, коментира проф. Любомир Алексиев, ръководител на катедра „Авиационна и морска медицина“. „Бъдещите военни лекари имаха възможност да се запознаят със специфичната среда, в която живеят, работят и упражняват професията си авиаторите в транспортна, хеликоптерна и изтребителна база. Тази среда е много специфична, а в голяма част от случаите е и агресивна при човека. И това им го показахме с демонстрационните полети, които бяха направени на летището – с високи, тежки претоварвания на вестибуларния апарат на съответния авиатор. Презентациите, които изнесоха командирите на тези бази, също бяха насочени към спецификата на средата и медицинското обезпечаване“, подчерта още проф. Алексиев.

Курсантите бяха запознати и с апаратурата и конфигурацията на хеликоптер, използван в различни ситуации, налагащи авиомедицинска евакуация.

By | 2021-07-28T14:21:20+00:00 юли 28th, 2021|2021, Курсанти, Новини|0 Comments

About the Author: