Национален конкурс-рецитал по произведения на Никола Вапцаров

Home/2015, Архив, конкурси, Празници/Национален конкурс-рецитал по произведения на Никола Вапцаров

Национален конкурс-рецитал по произведения на Никола Вапцаров

В Пленарната зала на Община Варна на 5-и декември се проведе Национален конкурс-рецитал по произведения на Никола Вапцаров. Конкурсът постави началото на тържествата през 2016 г. по повод 135-годишнината от основаването на Висшето военноморско училище. Конкурсът се организира съвместно с Община Варна, Съюз на българските писатели, с медийната подкрепа на Телевизия Черно море и фондация „Съпричастие” – Варна.

Капитан I ранг доц. д-р Калин Калинов – заместник-началник по учебната и научната част на Морско училище откри официално форума и пожела успех на участниците.

Журира Елка Няголова- председател, поетеса, член на Съюза на българските писатели и председател на Славянска литературна и артистична академия, Мая Вапцарова- режисьор, писател, племенница на Никола Вапцаров, Свилен Стоянов – актьор от Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна, Светлана Ефендулова – представител на Община Варна, Тодор Йотов – ръководител на „Международна дейност и протокол” във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

Участниците бяха предварително разпределени от компетентното жури в три групи по възраст – първа група от 5 до 14 г., втора от 16 до 18 г. и трета – над 19 г. В рамките на 5 минути по предварително обявения регламент участниците представиха избраните от тях произведения, сътворени от Никола Вапцаров. Предварително бяха обявени критериите за оценяване по шестобалната система. Деветима курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” с униформи участваха в надпреварата със свои изпълнения, подготвени за конкурса-рецитал.

Журито определи и връчи три парични награди за първо, второ и трето място, съответно от 450 лв., 250 лв. и 150 лв., две специални награди по 150 лв. и три предметни награди във всяка възрастова група. Анжелика Джамбазова спечели първа награда с изпълнението на стихотворението „Писмо”. Всички рецитатори получиха персонални грамоти за своите умения и участие.

Конкурсът премина с голям интерес. Присъстваха гости, родители, преподаватели, ръководители.

Идеята е инициативата да стане традиционна и всяка година в навечерието на патронния празник 7-и декември да се провеждат Вапцарови дни. По традиция на този ден полагаме венци пред паметника на патрона в двора на училището. С конкурса стартират честванията за 135-годишнината от основаването на Морско училище.

By | 2016-03-15T10:13:16+00:00 декември 7th, 2015|2015, Архив, конкурси, Празници|Коментарите са изключени за Национален конкурс-рецитал по произведения на Никола Вапцаров

About the Author: