Варна домакин на Европейски форум за морски транспорт

Home/2018, Новини, Форуми/Варна домакин на Европейски форум за морски транспорт

Варна домакин на Европейски форум за морски транспорт

Под патронажа на министъра на транспорта Ивайло Московски, от 3 до 5 май в х-л „Черно море“ във Варна ще се проведе форум, посветен на индустрията за морски транспорт в региона на Черно море като част от глобалната европейска и световна транспортна карта.

Организатор на събитието е неправителствената организация „European Short Sea Shipping Center Bulgaria“ с подкрепата на дирекции DG MOVE, DG MARE, DG CLIMA на Европейската комисия, като и на: кметовете на гр. Варна и гр. Бургас, ИА „Морска администрация“ Военноморските сили, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Асоциацията на корабособствениците, Асоциацията на корабните брокери и агенти, Асоциацията на корабните капитани, Асоциацията за спедиция, транспорт и логистика и др. Срещата е едно от важните събития  от програмата на Българското председателство на Съвета на Европа

В поредицата от срещи очаква се участват и министрите на транспорта на Малта и Кипър, директори на браншови организации в областта на морските индустрии от ЕС, представители на Европейската инвестиционна банка, представители на страните от черноморския регион и др.

Европейската стратегия за морски транспорт 2019 – 2028 година ще бъде във фокуса на вниманието за домакини и гости като основна тема на обсъждане.

Освен пленарната сесия, в програмата на форума са предвидени и кръгли маси по отделните аспекти на интегрираната европейска морска политика, които намират отражение в националните и регионални морски политики, като: цифровизацията на корабоплаването, екологичен морски транспорт и финансиране на пристанищата, морски пътища и крайбрежно плаване, морска сигурност.

В рамките на форума е организирана годишната среща на Асоциацията на морските институции от Черноморския регион, което ще засили акцента на форума върху морското образование и квалификация.

Участници във форума ще бъдат началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, флотилен адмирал Боян Медникаров, проф. д.в.н., както и експерти в съответните области.

изготвил материала Матей Тодоров

By | 2018-04-19T07:15:44+00:00 април 19th, 2018|2018, Новини, Форуми|0 Comments

About the Author: