Стартира международно компютърно учение’2018

Home/2018, Курсанти, международни проекти, Новини, Посещения, Събития/Стартира международно компютърно учение’2018

Стартира международно компютърно учение’2018

За четвърти път Военноморското училище домакинства в провеждането на специализирано международно компютърно учение. В тактическия симулатор на академията вече текат първите упражнения. Заедно с курсантите третокурсници в учението участват и кадети от военноморските академии на Полша, Румъния и Украйна.

Преподавателят в катедра „Тактика“ – гл. ас. Никола Стоянов, споделя, че след първия етап от учението, приключил преди дни в румънската Военноморска академия „Мирча чел Батран“, сега вниманието на обучаемите ще бъде фокусирано върху съвсем нови елементи. Тренировките включват тактическо маневриране на корабите, специфики при използване на документите за управление на морски съдове в системата на ВМС в страните от НАТО, както и на държави – участнички в инициативата „Партньорство за мир“.

Бъдещите командири ще усъвършенстват възможностите си в управлението на кораб в сложни метеорологични условия. Ще трябва да се научат да вземат решения във форсмажорни обстоятелства.

В програмата на учението са предвидени и по-сериозни цели – обучаемите да развият навици и умения при използване на различни видове технически и комуникационни средства за корабоводене и освен това да се запознаят с процедурите за използване на различните видове оръжие.

За участниците в учението е предвидена съпътстваща културна програма – посещения във Военноморския музей и Двореца в Балчик.

Ръководителите на учението са убедени, че работата в многонационална среда спомага за изграждането и развитието на връзките между военноморските академии.

About the Author: