Отлично представяне на курсанти от военноморското училище в испанска ветроходна регата

Home/2018, Курсанти, Новини, Посещения, Спорт, Събития, Състезания/Отлично представяне на курсанти от военноморското училище в испанска ветроходна регата

Отлично представяне на курсанти от военноморското училище в испанска ветроходна регата

Представителни отбори от флотските военни академии на България, Испания, Полша, Португалия, Румъния и Франция взеха участие във 2-та ветроходната регата на Испанската военноморска академия. Тя се проведе от 19.04.2017 г. до 23.04.2018 г. в акваторията на пристанище в гр. Марин, Понтеведра.

И в двата състезателни дни ветроходците трябваше да преодолеят по три гонки с различна дистанция и конфигурации, които бяха задавани в последния момент преди старта. Силните пориви на вятъра, достигащи 20 – 25 м/сек    бяха допълнително предизвикателство пред възможностите и уменията на участниците. Сложните метеорологични условия не попречиха на всичките 50 лодки да пресекат финалната линия.

Ръководителят на отбора л-т Тодор Стоев бе категоричен – въпреки, че се състезава за първи път с лодка в клас SNIPE, нашият екипаж в състав: шкипер старшина I ст. Йордан Момчев и второкурсника ст. II степен Илиян Илиев се представи повече от успешно! Така за пореден път името на военноморското ни училище се утвърждава като един от лидерите във ветроходството, сред сродните военноморски академии.

Междувременно за Ливорно, Италия отпътуваха тримата курсанти за участие  във ветроходната регата “International Sailing Week of the Naval Academy and the city of Livorno Trophy”. Тя ще се проведе от    25.04.2018 г. до 02.05.2018 г.

Без съмнение тези участия освен всичко друго, допринасят и за издигане авторитета на България, като член на НАТО на българските ВМС и като цяло за интегрирането на България в НАТО и в Обединена Европа.

Изготвил материала Матей Тодоров

About the Author: