Студенти от Морското училище управляваха огромен телескоп на Хавайските острови

Home/2019, Новини, Събития/Студенти от Морското училище управляваха огромен телескоп на Хавайските острови

Студенти от Морското училище управляваха огромен телескоп на Хавайските острови

Преподаватели и студенти от Морската астрономическа обсерватория и планетариум търсиха свръхнови звезди в далечни галактики с голям професионален телескоп, който се намира в Обсерваторията Халеакала на Хавайските острови. Този телескоп и още шест подобни, разположени в различни обсерватории на планетата, предоставят безплатно наблюдателно време за реализирането на научноизследователски проекти на студентски екипи и преподаватели.

Двуметровият „Фолкс телескоп“ на Хаваите беше управляван от студенти на Висшето военноморско училище във Варна. Успешните дистанционни астрономически наблюдения бяха проведени от Звездната зала на Планетариума. Телескопът беше управляван от студентите Асен Асенов („Корабни силови уредби“), Анелия Силвестрова („Корабоводене“), Васил Стоянов (главен специалист в Планетариума) и доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум. Астрономическият екип проведе дистанционни наблюдения на две ярки галактики с цел патрул за свръхнови звезди. Изображенията на двете спирални галактики М109 и М83 са обработени с професионалния астрономически софтуер  MaxImDl 5 от студента Асен Асенов.

Спиралната пресечена галактика М109 се намира по посока към съзвездието  Голяма мечка и е на около 83,5 милиона светлинни години от нас. Спиралната галактика М83 се намира по посока към съзвездието Хидра и е на около 15 милиона светлинни години.

By | 2019-01-28T15:06:58+00:00 януари 24th, 2019|2019, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: