Почетен професор на Морско училище представи „Космическите корени на първата цивилизация“

Home/2022, Новини, Събития/Почетен професор на Морско училище представи „Космическите корени на първата цивилизация“

Почетен професор на Морско училище представи „Космическите корени на първата цивилизация“

Проф. Христо Смоленов, който е носител на академичното звание на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „почетен професор“, представи своята нова книга – „Космическите корени на първата цивилизация“. Представянето на изданието бе на 28 юни 2022 г. в Планетариума на Морско училище. Пред гости, курсанти и ръководството на ВВМУ, проф. Смоленов презентира седмата си поредна книга на любимата му тема за първата световна цивилизация – Културата Варна.

В предишните книги той изследва най-древното обработено злато на света – съкровището от Варненския некропол. То е датирано отпреди 6500 години, но следите на създалата го цивилизация могат да се открият много преди това, към края на последната ледникова епоха. По онова време съществува връзка от сегашното Черно море – през долината на река Манич – към Каспийско море. При топенето на ледовете към акваторията на Черно море се устремяват 250 милиона кубически метра прясна вода и усилват сладководния характер на Черноморския басейн. Около него възниква огромна зона от плодородна земя, с многочислено и талантливо население.

Според професор Смоленов, именно на тези хора принадлежи заслугата за първата европейска (а може би и световна) цивилизация. Регионите около сегашните градове Варна и Стара Загора, от двете страни на Балкана и на Родопа планина, са средоточие на съзидателна енергия, която е двигател на т.нар. неолитна революция. Тя създава велики шедьоври, в чиито размери и пропорции са закодирани знанията на тези древни хора. Ученият смята, че част от тези знания може би са придобити в контактите с друга, по-висша интелигентност.

След края на представянето гостите имаха възможност да задават въпроси на автора, който с радост отговори на всички. Проф. Смоленов изказа специални благодарности на Морско училище и неговия началник – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, за подкрепата към изследователската му работа.

By | 2022-06-29T09:56:09+00:00 юни 29th, 2022|2022, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: