Морско училище с Купа от световно първенство по ветроходство в Полша

Home/2022, Курсанти, Новини, Спорт, Състезания/Морско училище с Купа от световно първенство по ветроходство в Полша

Морско училище с Купа от световно първенство по ветроходство в Полша

Отборът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се класира на четвърто място на Международната ветроходна регата за Купата на началника на Военноморската академия „Героите на Вестерплате“ в Гдиня, Полша. Наградата бе връчена лично от началника на полската академия – контраадмирал Томаш Шубрихт, който е и носител на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на Морско училище. Отборът на флотската Алма матер бе представен от курсантите Рафаел Кънев, Кристиян Красимиров, Никола Липчев, Митко Петров и от доц. Юлиян Минчев (шкипер).

Състезанието бе част от Третото световно полско първенство по ветроходство „Инж. Тадеуш Венди“, което се проведе от 24 до 27 юни 2022 г. Организатори на мащабното морско събитие са Асоциация „Полска общност“, Полският олимпийски комитет, Померанската ветроходна асоциация и Военноморската академия „Героите на Вестерплате“.

Първенството по ветроходство на Полша е най-голямото събитие от този тип, организирано за полски моряци. Регатата бе част от честването на годишните Дни на морето, които се провеждат по същото време в Гдиня. Участниците, освен състезателните гонки, ги чакаха и много атракции и изненади.

About the Author: