„Науката отплава за Антарктида“ с НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“

Home/2022, Новини, Събития/„Науката отплава за Антарктида“ с НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“

„Науката отплава за Антарктида“ с НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“

Първият военен научноизследователски кораб, с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, е акцент в нова изложба, разказваща за постиженията на българските учени и техния принос в изучаването на Антарктида. Фотоекспозицията е дело на Българския антарктически институт и Асоциацията на младите полярни изследователи. Тя бе открита във Военноморския музей във Варна и ще остане там до 25 октомври 2022 г.

Фотосите представят информация за развитието на базата ни на остров Ливингстън на Ледения континент – от създаването й до днес, моменти от ежедневието на учените, изпитанията, през които преминават. Сериозно внимание в експозицията е обърнато на първия военен научноизследователски кораб 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, който ще подсигурява предстоящите национални полярни експедиции.

На откриването присъстваха началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, както и командирът на кораба – капитан II ранг Николай Данаилов. Специално обръщение към гостите, чрез видеосъобщение, отправи и директорът на Българския антарктически институт – проф. Христо Пипмпирев.

By | 2022-08-12T10:18:04+00:00 август 11th, 2022|2022, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: