Министърът на образованието откри учебната година в Морско училище

Home/2022, Важно, Новини, Събития/Министърът на образованието откри учебната година в Морско училище

Министърът на образованието откри учебната година в Морско училище

Министърът на образованието и науката – проф. Сашо Пенов, откри новата учебна 2022/2023 година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Стартът бе даден с официална церемония, на която присъстваха и кметът на Варна – Иван Портних, областният управител – Марио Смърков, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, ректори на университети, представители на организации и институции, приятели на Училището и родители и близки на новите „Вапцаровци“. Новата учебна година в Морско училище започна с 867 студенти и курсанти – първокурсници. Над 100 от тях са чужденци.

„Горд съм, че флотската Алма матер запазва тенденцията да бъде сред най-търсените висши учебни заведения, които гарантират реализация не само в класическите морски професии, а вече и в много други направления“, посочи началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Пред бъдещите военноморски командири и военни лекари, капитани, корабни, електро- и радиоинженери, IT специалисти, киберексперти, експерти по мехатронни системи, по логистика, по управление и експлоатация на гражданския флот, на морските и на речни пристанища, началникът на Морско училище припомни за постигнатите челни места сред най-добрите университети в света, осигуряващи морско образование, както и за дипломите и квалификациите от ВВМУ, които се признават в огромен брой страни по света, включително и в традиционно морски държави като Япония, Австралия и САЩ.

След края на церемонията, учебната 2022/2023 бе ознаменувана и с откриването на барелеф и нов учебен център. Просветният министър бе първият, който поднесе цветя пред барелефа на капитан I ранг професор Трифон Петков – преподавател и създател на обучението по шест специалности в Морско училище, както и носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ.

Честванията продължиха с прерязване на лентата на Lang Mar – център, в който студенти и курсисти ще тестват знанията си по специфичен английски, свързан с морската терминология, за което ще получават сертификати.

По време на посещението си в Морско училище, образователният министър разгледа и учебно-материалната база, от която остана впечатлен.

By | 2022-09-19T13:50:33+00:00 септември 19th, 2022|2022, Важно, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: