Български и испански полярници поведоха „Към Антарктика – на вода и под вода“

Home/2022, Новини, Форуми/Български и испански полярници поведоха „Към Антарктика – на вода и под вода“

Български и испански полярници поведоха „Към Антарктика – на вода и под вода“

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе домакин на семинар на тема „Към Антарктика – на вода и под вода“. Специален гост на форума бе директорът на Института по океанография в Испания – д-р Хавиер Кристобо. В Планетариума на Морско училище, той изнесе подробна лекция – „Условия и рискове при научно гмуркане в Антарктика“, основана на опита му от експедициите на Ледения континент. Испанският екип работи в тясно сътрудничество с българските полярници, които тази година ще тръгнат за Антарктика на борда на военния научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на Морско училище.

Форумът бе открит от заместник-началника по учебната и научна част във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – капитан I ранг проф. Калин Калинов, а командирът на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ – капитан II ранг Николай Данаилов, направи презентация на характеристиките и възможностите на плавателния съд.

Преди лекцията на д-р Хавиер Кристобо бяха презентирани и съвместни разработки и изследвания на българските антарктици – Драгомир Матеев от Националния център за полярни изследвания, и Любомир Кендеров – хидробиолог в СУ – Биологически факултет, и представител на Българската национална асоциация по подводна дейност.

By | 2022-09-28T12:11:15+00:00 септември 28th, 2022|2022, Новини, Форуми|0 Comments

About the Author: