Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ премина проливната зона

Home/2022, 421, Новини/Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ премина проливната зона

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ премина проливната зона

Спокойно море и слънчево време съпътстват плаването на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Няколко дни след отплаването от Варна, НИК 421 достигна Егейско море. Придвижването върви по план, с изключение на забавянето след преминаването на Босфора. Поради интензивния трафик се наложи изчакване в рамките на няколко часа пред презареждането с гориво. Последва преминаването на пролива Дарданели.

Подходящите хидрометеорологични условия съдействат за спокойно и безаварийно плаване. На всеки десет минути на навигационната карта курсантите нанасят координатите на кораба под контрола на вахтения офицер, а в навигационния дневник се описват и съпътстващите метеорологични условия – скорост на вятъра, вълнение на морето, видимост, облачност, атмосферно налягане, влажност, температура на въздуха и на морската вода. Не спират и постоянните грижи за материалната част – почистване, поддръжка и освежаване на кораба и неговите съоръжения.

Очаква се екипажът на НИК 421 да посрещне Новата 2023 година в Йонийско море, когато празничното настроение ще продължи след рождения ден на  ръководителя на курсантската практика – гл. ас. д-р Димитър Василев и старшина първа степен Иван Иванов от палубната команда.

By | 2022-12-31T16:41:43+00:00 декември 31st, 2022|2022, 421, Новини|0 Comments

About the Author: