Морско училище – на българския павилион на 28-та конференция на ООН за изменение на климата в Дубай

Home/2023, Новини/Морско училище – на българския павилион на 28-та конференция на ООН за изменение на климата в Дубай

Морско училище – на българския павилион на 28-та конференция на ООН за изменение на климата в Дубай

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и началникът на Научна секция в училището – капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков, участваха в 28-та конференция на ООН за изменение на климата – в Дубай, ОАЕ. На конференцията присъстваха президентът на Република България – Румен Радев, представители на министерствата на иновациите и растежа, околната среда и водите, енергетиката, както и на български държавни и частни компании.

Световната среща на високо равнище за действия в областта на климата, която е част от срещата на върха, е важен момент за държавните и правителствените ръководители да заявят ангажимента си да превърнат ключовите решения, свързани с климата, в конкретни действия и надеждни планове и да продължат да повишават амбицията си за справяне с изменението на климата.
На срещата на върха на ООН за климата 118 правителства се ангажираха да утроят световния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г., като начин за намаляване на дела на изкопаемите горива в световното производство на енергия.

Морско училище бе представено и на националния павилион на Република България. Павилионът бе открит от държавния глава, в присъствието на президента на Полша – Анджей Дуда, заместник-председателя на Европейската комисия – Марош Шефчович, представители на Департамента по енергетика на САЩ, министри и представители на чуждестранни делегации.

Бе поставен акцент върху значението на новите технологии, които способстват за ранно предупреждение за предстоящи бедствия и влиянието им върху безопасността, живота и здравето на хората.

На българския павилион, освен Морско училище, бяха представени и други институции, като Института за изкуствен интелект и технологии – INSAIT, българската компания за нано-сателитни технологии EnduroSat, първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа – „Тракия икономическа зона“, Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, Института по роботика към БАН, Българската агенция за инвестиции и други.
Капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков изнесе презентация на тема Environmental monitoring and modelling в рамките на панела Climate-friendly scientific solutions – tech and innovation, домакинстван от президентската администрация. На следващия ден беше модератор на панела New Generation Early Warning Technologies in Action, домакинстван от Министерството на иновациите и растежа, в който изнесe и презентация на тема Space data for disaster and emergency management, след което участва в панела Healthily ever after: building the future on innovation.

По време на участието си в 28-та конференция на ООН за изменение на климата (СОР 28) в Дубай, Морско училище осъществи контакти с представители на български и чуждестранни държавни институции, частни компании и научни организации, развиващи дейности в областта на изкуствения интелект, сателитните технологии, автономните системи, зелената енергия, биотехнологиите, въглеродно неутралната индустрия и др. Бяха набелязани последващи стъпки за съвместна дейност за създаване на образователни програми, иницииране на приложни научни изследвания и развойна дейност за използване на алгоритми на т.нар. изкуствен интелект за проследяване на климатичните промени, прогнозиране и подпомагане на взимането на решения за навременна реакция на породените от промените заплахи.

 

By | 2023-12-16T14:38:13+00:00 декември 15th, 2023|2023, Новини|0 Comments

About the Author: