Митрополит Йоан стана „Доктор хонорис кауза“ на Морско училище

Home/2024, Новини, Празници, Събития/Митрополит Йоан стана „Доктор хонорис кауза“ на Морско училище

Митрополит Йоан стана „Доктор хонорис кауза“ на Морско училище

Почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе присъдено на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Званието бе присъдено с решение на Академичния съвет на ВВМУ – за доброто и плодотворно сътрудничество при изграждането на храма в Морско училище в чест на св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.
„Училището отдава тази заслужена чест на своя духовен учител и наставник, който преди 10 години бе ръкоположен за Варненски и Великопреславски митрополит“, посочи началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. „Дядо Йоан активно участва във всички наши събития, подкрепя ни и напътства в церемонии по производство на офицери, военна клетва, промоция на студенти. Неговите мъдри слова винаги са важен урок за нас и възпитаниците ни. Всичко това е свидетелство за силната духовна връзка между ВВМУ и Варненската и Великопреславска света митрополия и нейния духовен водач. Това е основанието нашият Академичен съвет да вземе решение да му присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“, допълни той.
В своето слово митрополит Йоан благодари за високата чест. „Съприкосновението с академичната общност и младите хора е не само вълнуващо, но и духовно по характера си. Винаги съм имал съзнание, че е необходимо и полезно да се молим искрено за всички учащи се и за младите поколения. За нас е интересно какви са жизнените им вектори, от които ще зависи бъдещето на нашата Родина, на Църквата и като цяло – на човешкия род. Ако младите поколения проумеят най-главното, че животът трябва да се изживява достойно, то светът ще бъде спасен“, каза той.
След края на церемонията митрополитът засади дърво в парка на Училището, каквато е традицията за носителите на почетното звание.

By | 2024-01-09T14:43:48+00:00 януари 9th, 2024|2024, Новини, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: