Участие на професор Медникаров в среща на Изпълнителен борд на Международната асоциация на морските университети

Home/2016, Морско образование, Новини, Посещения, Събития/Участие на професор Медникаров в среща на Изпълнителен борд на Международната асоциация на морските университети

Участие на професор Медникаров в среща на Изпълнителен борд на Международната асоциация на морските университети

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ к-н I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров взе участие в работата на извънредния Изпълнителен борд на Международната асоциация на морските университети (МАМУ), провел се на 16 и 17 февруари 2016 г.  в гр. Токио, Япония.

Работата на борда започна на 16.02.2016г. с приветствие на досегашния президент на организацията проф. Глен Блакуд от Университета на Нюфаундленд, Канада. Последва церемония по предаване на председателството на новоизбрания председател на МАМУ проф. Нийл Боус от Австралийския морски колеж.

Задачите на участниците бяха рапределени в няколко комитета – Комитет за планиране и формиране на политики, Комитет за академични програми и проекти, Комитет за контакти с международни организации и индустрията, и Финансов комитет. В настоящия мандат на Изпълнителния борд на МАМУ (до април 2018 г.) ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ ще участва в работата на Финансовия комитет. От април 2017 г. в качеството си на домакин на 18–та Генерална асамблея на МАМУ ще бъде включено и в Комитета за академичните програми и проекти.

Членовете на Комитета обсъдиха и варианти за  създаването на някои нови работни групи, свързани с научните проекти, академичните публикации, качеството на подготовката на екипажите на учебните кораби.

На 17.02.2016 г. се състоя среща между представителите на Изпълнителния борд на Международната асоциация на морските университети и господин Йохей Сасакава – председател на Nippon Foundation. Основните направления по време на дискусията бяха свързани с предизвикателствата и перспективите в морското образование. Особено внимание беше обърнато върху възможността да бъдат унифицирани учебните програми на морските университети. Това ще доведе до повишаване на качеството на обучение и квалификацията на морските кадри. В хода на дискусията бяха обсъдени въпроси за оптимизиране на условията на труд и подобряването на заплащането.

След края на официалната част бе проведена среща на началника на висшето Военноморско училище с господин Сасакава. На нея проф. Медникаров подари институционален плакет на председателя на фондацията и отправи към него покана за участие в празненствата в чест на 135-годишнината от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ през месец май. Господин Сасакава прие с удоволствие поканата и остана приятно изненадан от богатите традиции в морското образование у нас.

Nippon Foundation е организация с нестопанска цел, която е основана през 1962 г. Фондацията развива благотворителна дейност и е основен спонсор на Международната асоциация на морските университети.

By | 2016-03-15T10:18:08+00:00 февруари 17th, 2016|2016, Морско образование, Новини, Посещения, Събития|Коментарите са изключени за Участие на професор Медникаров в среща на Изпълнителен борд на Международната асоциация на морските университети

About the Author: