Започват сондажите ни в блок „Хан Аспарух“

Home/2016, Новини/Започват сондажите ни в блок „Хан Аспарух“

Започват сондажите ни в блок „Хан Аспарух“

На 19.04.2016 г., на частния пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД в град Бургас, управителят на компанията „Тотал Е&П България“ – Кзавие Фожрас, представи сондажния кораб Noble Globetrotter II. Той ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“, дълбоко в Черно море. Това е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, позволяваща едновременното провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора.

Гости на събитието бяха: министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, транспортният министър Ивайло Московски, заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

В блок „Хан Аспарух“ се очаква да бъдат открити нефт и  природен газ. До края на тази година би трябвало да има и реални резултати от първия търсещ сондаж.

„Местният добив е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост“, каза премиерът Бойко Борисов. Очаква се битовите и индустриалните потребители у нас да получават енергийния ресурс на цена с 30 – 35% по-ниска, тъй като няма да се добавят таксите за пренос.

By | 2016-04-19T14:19:26+00:00 април 19th, 2016|2016, Новини|0 Comments

About the Author: