Тържествен ритуал по полагане на военна клетва на „Випуск 2021“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Home/2016, Новини, Празници, Събития/Тържествен ритуал по полагане на военна клетва на „Випуск 2021“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва на „Випуск 2021“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

 

На 1.10.2016г. от 10:00 във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва на Випуск 2021.

Седемнадесет млади курсанти, от които 14 младежи и 3 девойки, прекрачиха прага на Морското училище на 19 август 2016 г. и вече започнаха своето петгодишно обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ в три специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“.

Сред официалните гости на клетвата бяха: вицеадмирал Емил Ефтимов – заместник-началник на отбраната на Република България, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, капитан I ранг Георги Георгиев – командир на Пункт за базиране – Варна, протойерей Георги Великов от Варненската и Великопреславска света Митрополия, господин Андрей Ангелов – заместник-директор на Областна дирекция на МВР – Варна, господин Николай Костадинов – кмет на район „Вл. Варненчик“, госпожа Ваня Желева – заместник-кмет на район „Младост“, полк. доц. д-р Ивайло Въжаров – началник на Военноморска болница, полк. Иван Георгиев от дирекция „Управление на човешките ресурси“ при Министерството на отбраната на Република България, полк. Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, госпожа Мая Вапцарова, представители на Випуск 1980 и Випуск 1985, командири на поделения от ВМС, родители, приятели на Училището, преподаватели, служители, граждани на Варна.

Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. След приемането на строя от вицеадмирал Ефтимов курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената. Приветствие към курсантите поднесоха вицеадмирал Ефтимов и контраадмирал Петев – с пожелания да носят с чест и достойнство военноморската униформа. Положилите военна клетва бяха поздравени от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, който изтъкна в словото си, че полагането на военна клетва е стара и свята традиция за вярност към родината, дълг и чест, за този, който изрича клетвените слова. Той поздрави младите курсанти за техния правилен избор да учат в най-старото техническо учебно заведение и им пожела здраве, упоритост и успешна реализация в живота. От името на първокурсниците слово произнесе курсант Васил Марков. Родителски пожелания поднесе госпожа Ваня Желязкова, майка на курсант първокурсник.

На ритуала присъстваха два випуска възпитаници на Морско училище, единият от които отбелязва 50 години от завършването, и випуск с 50-годишнина от полагане на военна клетва в родната Алма матер.

След края на церемонията началникът на Морско училище ги прие, като им представи новостите по отношение на учебната и материално-техническата база. Разговаря с тях за перспективите на развитието на Училището и международните контакти, които са осъществени през последните години.

By | 2016-10-01T14:33:44+00:00 октомври 1st, 2016|2016, Новини, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: