Конференция PEMC2016

Home/2016, Научни конференции, Новини/Конференция PEMC2016

Конференция PEMC2016

От 24 до 29 септември 2016г. в гр. Варна се проведе международна конференция по силова електроника и управление на задвижванията (Power Electronics and Motion Control, PEMC2016 – http://www.ieee-pemc2016.org). PEMC се нарежда сред най-старите европейски конференции в областта на силовата електроника и се провежда в различни европейски страни от 1970 г. насам. Тазгодишното издание беше организирано от дружеството по индустриална електроника IES на института на инженерите по електротехника и електроника IEEE и посветено на нейния създател – професор Ищван Наги, в чиято памет беше учредена награда „Професор Наги“ за значими научни и организационни достижения в областта на силовата електроника. Основна цел на събитието беше да стимулира и координира обмена и публикуването на техническа, научна и икономическа информация в сферата на силовата електроника и управлението на задвижвания. В работата на конференцията се включиха участници от 43 националности и бяха представени повече от 200 доклада по теми, включващи резултати от научни изследвания и приложенията на силовата електроника в транспорта, в системите за добив на енергия, в роботиката и мехатрониката, в технологиите за безконтактно зареждане на батериите, приложими както в електромобилите, така и в медицината, както и най-новите фотоволтаични технологии. Докладите ще бъдат публикувани в IEEE Xplore за да са достъпни до най-широката професионална аудитория.

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” беше сред организаторите на тазгодишната конференция. Началника на Училището Комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров беше включен в управителния съвет, а доц. д-р инж. М. Цветков и д-р инж. Ж. Николов бяха сред членовете на местния организационен комитет. Група студенти от ВВМУ участваха като доброволци в работата на конференцията, оказвайки неоценима помощ на организаторите на авторитения научен форум.

В рамките на конференцията беше организирано  обучение, което се проведе на 24-ти септември в лекционните зали на ВВМУ. По време на сутрешната сесия бяха представени три лекции от водещи изследователи в областта на силовата електроника – проф. Йохан Колар от Швейцария, проф. Слободан Мирчевски от университета в Скопие и  проф. Мохамед Сайед от Египет. Програмата на следобедната сесия предложи лекции на проф. Алекс Рудерман от Казахстан, проф. Томислав Драгичевич от Дания и проф. Луиш Палма Бруто от Португалия. Обучението беше посетено от повече от 40 слушатели и продължи до късния следобед с оживени дискусии по темите на презентациите. По същото време в Заседателната зала на ВВМУ се проведе среща на Управителния съвет на PEMC. Съветът се ръководеше от неговия председател проф. д-р Павол Бауер от Холандия и от унгарския съпредседател д-р Петер Коронди. В работата на съвета се включиха още 17 от неговите членове, в т.ч. и проф. Иван Ячев, председател на Федерацията на Научнотехническите съюзи в България. Обсъждаха се проблеми, свързани с провеждането на конференцията и по присъждане на наградата „Професор Наги“, както и стратегически въпроси, касаещи бъдещото развитие на организацията.

Социалната програма предложи екскурзия до двореца в гр. Балчик, ботаническата градина и Аладжа манастир. Конференцията приключи с технически тур, включващ посещение на ветропарка и на крепостта на нос Калиакра, съчетавайки древната история на страната ни с приложението на върховите технологии в областта на силова електроника и управление на задвижванията.

By | 2016-10-05T06:38:48+00:00 октомври 4th, 2016|2016, Научни конференции, Новини|0 Comments

About the Author: