Втори национален поетичен конкурс-рецитал „Вапцарови дни“

Home/2016, Новини, Събития/Втори национален поетичен конкурс-рецитал „Вапцарови дни“

Втори национален поетичен конкурс-рецитал „Вапцарови дни“

В зала „Пленарна“ на Община Варна на 3 декември 2016 г. стартира второто издание на Националния конкурс-рецитал „Вапцарови дни“, участниците в който ще рецитират стихове на поета Никола Вапцаров. Организатори на форума са Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Община Варна, Съюзът на българските писатели. Медиен партньор на събитието е Медийна група „Черно море“.

В словото си при откриването на конкурса комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на Морско училище, поздрави участниците за тяхното родолюбие, за дарованието и таланта им, и им пожела успех през състезателните дни.

Изявите ще оценява жури в състав: председател – Елка Няголова – поетеса, член на Съюза на българските писатели и председател на Славянската литературна и артистична академия; Майя Вапцарова – режисьор, писател, племенница на Никола Вапцаров; Свилен Стоянов – актьор от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна; Георги Венин – поет и представител на Община Варна; к-н I ранг о.з. Тодор Йотов –  „Международна дейност и протокол“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Заявилите желание за участие са от цялата страна. Големият интерес към форума наложи състезателната програма да се увеличи с още един ден. Възрастовият диапазон е от 5 до 94 години, като 154-мата участници предварително бяха разпределени от журито в четири групи – по възраст.

В рамките на 5 минути, съгласно предварително обявения регламент, участниците представят избраните от тях произведения на Никола Вапцаров. Началото на конкурсната част постави малката Андрея Димитрова – на 5 години, от варненска детска градина.

Вторият заключителен ден от конкурсната програма „Вапцарови дни“ е на 4 декември 2016 г. Галаконцертът на всички наградени ще започне в неделя от 14:00 ч. в зала „Пленарна“.

Две фотоизложби, подредени пред зала „Пленарна“, съпътстват събитието – за живота и делото на Никола Йонков Вапцаров, както и неповторими мигове от конкурса „Вапцарови дни“ 2015-а.

Идеята е поетичното състезание-конкурс да стане традиционно и всяка година в навечерието на патронния празник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – 7 декември – да се провеждат „Вапцарови дни“.

By | 2016-12-03T20:14:05+00:00 декември 3rd, 2016|2016, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: