Тържествено отбелязване на рождението на Никола Йонков Вапцаров

Home/2016, Новини, Празници, Събития/Тържествено отбелязване на рождението на Никола Йонков Вапцаров

Тържествено отбелязване на рождението на Никола Йонков Вапцаров

Във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ тържествено бе отбелязано рождението на поета моряк Никола Йонков Вапцаров. Празника уважиха: г-н Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, г-н Коста Базитов – заместник-кмет на гр. Варна, г-н Тодор Балабанов – председател на Общинския съвет – Варна, протойерей Живко Георгиев, комодор Никола Каранов – заместник-командир на ВМС, ректорът на Медицински университет – професор Красимир Иванов, представители на местната власт и морския бизнес.

Празникът започна със слово на началника на Морско училище, комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той посочи факти от живота на поета, свързани с обучението му като механик. Комодор Медникаров цитира откъс из писмо на Вапцаров, в което той пише: „…Знай, че Морското училище дава най-солидни познания от всички други технически училища в България…“ – и отбеляза, че е морален дълг на всеки възпитаник на Училището да се стреми да запази актуалността на тези думи.

Поздравления към присъстващите отправи комодор Никола Каранов, като им пожела професионални и лични успехи. Своята почит към паметта на поета с венци и цветя изразиха представителите на различни институции, морски сдружения и организации. Племенницата на поета, г-жа Мая Вапцарова, с поетично слово благодари на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за неговите усилия Училището да продължи да бъде лидер на висшето морско образование в България.

Краят на церемонията бе отбелязан с рецитал на Константина Георгиева, носител на специалната награда от проведения конкурс „Вапцарови дни“.

By | 2016-12-07T19:06:53+00:00 декември 7th, 2016|2016, Новини, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: