Посещение на Началника на Морско училище в Украйна

Home/2016, Морско образование, Новини/Посещение на Началника на Морско училище в Украйна

Посещение на Началника на Морско училище в Украйна

В периода 12 – 16 декември 2016 г. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, заедно с цивилния служител Тодор Йотов – старши експерт в отдел „Учебна и научна дейност“, посети Украйна за участие в програма на НАТО – DEEP Ukraine.

По време на визитата се състояха срещи на делегацията на НАТО по програмата DEEP Ukraine с ръководството на Одеския национален морски университет, с ръководството на Института на Военноморските сили на Украйна към Университета, както и с представители на ВМС на Украйна. По време на срещата бе представено изпълнението на програмата за подпомагане на Института на ВМС за 2016 г. Като голям принос бе отчетено непосредственото участие на преподаватели от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в изграждането на военноморски тактически симулатор на основа на платформата Dangerous Waters в Института, включително представяне на спецификация на необходимото оборудване и софтуер, съвместно разработване на методически документи с планове за компютърно подпомагани учения.

В последвалата дискусия ръководителят на делегацията на НАТО по програмата DEEP Украйна, г-н Мариус Солис даде думата на представителите на военноморските академии на Република България, САЩ и Република Полша – да споделят мнението си за проведените досега мероприятия по програмата и направените във връзка с тях изводи. В своето изказване комодор Медникаров обърна внимание на добрия потенциал на Националния морски университет в Одеса и възможностите да подготвя морски кадри, а също и че е необходимо да се създаде оптимална военноморска надстройка на това обучение.

Към домакините бяха зададени въпроси, свързани с очакванията им за развитието на програмата DEEP Ukraine.

След дискусиите бяха формулирани основни насоки за развитието на програмата до 2020 г., като подпомагане на Института на ВМС в практическата подготовка на курсантите и преподавателския състав на море, развитие на учебно-материалната база, оптимизация и развитие на образователните програми, подпомагане на Института в областта на административния мениджмънт и оказване на помощ в областта на организирането на следдипломната квалификация.

Делегацията на НАТО по програмата DEEP Ukraine проведе срещи и в Националния военен университет в Киев. На срещата, наред с отчета на резултатите от проведените мероприятия по програмата за 2016 г., бяха обсъдени възможности за включване в програмата на мероприятия в интерес на НВУ, като подпомагане на процеса за дистанционно обучение, организиране на специализиран курс по английски език за преподаватели, посещение на делегация на факултета на ВМС във ВВМУ и запознаване с постиженията на Училището в областта на симулационните комплекси, както и подпомагане на украинската страна в изграждането им.

На 15.12.2016 г. в Министерството на отбраната на Украйна се състоя среща на делегацията на НАТО по програмата DEEP Ukraine със заместник-министъра на отбраната Иван Руснак. На срещата присъстваха и представители на Националната академия на сухопътните войски в г. Лвов, Академията на ВВС в гр. Харков, Военния институт „Т. Шевченко“ в гр. Киев и Военния технологичен институт в гр. Житомир. По време на срещата г-н Иван Руснак запозна делегацията на НАТО с приетите наскоро стратегически документи за развитието на въоръжените сили на Украйна до 2020 г., както и с проблемите, свързани с военното образование на страната. В заключение заместник-министърът заяви желанието на политическото ръководство за продължаване на програмата DEEP Ukraine до 2020 г.

От своя страна експертите от НАТО запознаха украинската страна с констатираните проблеми в различните военнообразователни заведения, подчертавайки успешното завършване на първата фаза от програмата DEEP – институционални промени, и преминаването към следващата фаза – развитие на програмите за обучение, усъвършенстване на подготовката на преподавателския състав, усъвършенстване на езиковата подготовка и на  практическа подготовка.

By | 2016-12-22T12:38:59+00:00 декември 22nd, 2016|2016, Морско образование, Новини|0 Comments

About the Author: