Честваме 136 години от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Home/2017, Новини, Празници, Събития/Честваме 136 години от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Честваме 136 години от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

На 9 януари 2017 г. честваме 136 години от основаването на първото в страната техническо учебно заведение.

Наследник и първообраз е Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. От 11.30 часа пред централната сграда на Училището тържествено бе отбелязана историческата дата в присъствието на много гости, сред които: контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили на Република България, г-н Пейчо Пейчев – зам.-кмет на Община Варна, г-н Тодор Балабанов – председател на Общински съвет – Варна, протойерей Живко Георгиев и ставрофорен иконом Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска света Митрополия, капитан II ранг Марко Фаусто – представител на ВМС на Италия във Варна, кметове на общини, представители на морски компании и организации, ректори на висши учебни заведения, общественици, възпитаници на Морско училище, приятели.

Празникът започна със слово на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, в което той посочи факти и паметни дати от историята на Училището, неговото настояще с изявена международна дейност и престиж, придобити десетки международни сертификати и акредитации, утвърден авторитет на Училището – лидер на военноморското висше образование в страната и на Балканите. Поздравление по повод празника на Морско училище поднесе контраадмирал Митко Петев. Бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната на Република България и на началника на Морско училище за награждаване на военнослужещи и цивилни служители във връзка със 136-годишнината. Положени бяха цветя на барелефите на преподавателите в Алеята на преподавателя и венци на паметника на поета Никола Вапцаров в двора на Училището.

След края на церемонията в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“ с празничен водосвет бе открит нов Център за обучение по експлоатация на кораба и товарно дело. Лентата прерязаха контраадмирал Митко Петев и г-н Пейчо Пейчев.

By | 2017-01-09T13:26:07+00:00 януари 9th, 2017|2017, Новини, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: