Програма за усъвършенстване на военното образование

Home/2017, международни проекти, Новини, Посещения, Събития/Програма за усъвършенстване на военното образование

Програма за усъвършенстване на военното образование

На 16 и 17 май 2017 г. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, взе участие в Clearing House по програмата на НАТО DEEP (Defence Education Enhancement Programme – Програма за усъвършенстване на военното образование). Това годишно мероприятие е шесто поред и се проведе във Висшия център за национална отбрана (CESEDEN) на Испания в Мадрид. В него участваха представители на 14 страни – членки на НАТО (България, Канада, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания и САЩ), 4 страни – партньори на НАТО (Австрия, Финландия, Швеция и Швейцария), представители на Консорциума по ПзМ на военните академии и институти за сигурност и отбрана, Центъра „Джордж Маршъл“, Балтийския колеж по отбрана, както и представители на НАТО от Колежа по отбрана в Рим, Училището на НАТО в Оберамергау, Дирекция „Политика и сигурност“ на Международния секретариат на НАТО, Щаба на Върховното съюзно командване на НАТО по трансформацията, Върховното командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и Представителството на НАТО в Украйна.

Целта на този функционален клирингов механизъм бе да се отчетат постиженията, слабостите и необходимите направления за оказване на методическа помощ и съдействие по програмата, която се осъществява в 11 страни – партньори на НАТО (Афганистан, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Мавритания, Молдова, Монголия, Сърбия, Украйна и Узбекистан).

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров е академичен ръководител на частта от програмата DEEP за Украйна, която е насочена към усъвършенстване на военноморското обучение и подготовка. В този сегмент на програмата, освен водещата роля на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, активно участват военноморските академии на Румъния, Полша, Франция и САЩ. Приоритетна цел е възстановяване на капацитета за подготовка на кадри за ВМС на Украйна, която се осъществява във Военноморския институт към Националния университет „Одеска морска академия“ в гр. Одеса.

Презентацията на флотилен адмирал Боян Медникаров бе приета с голям интерес от участниците в шестия функционален Clearing House, което бе показателно за активното ангажиране на ВВМУ с тази програма на НАТО и целеустремеността на ръководенето ѝ от представителите на Училището.

About the Author: