Церемония по тържествено присвояване на почетно име на моторен катер „Тодор Каблешков“

Home/2017, Новини, Посещения, Събития/Церемония по тържествено присвояване на почетно име на моторен катер „Тодор Каблешков“

Церемония по тържествено присвояване на почетно име на моторен катер „Тодор Каблешков“

 

На 14.07.2017 г. на Морска гара – Варна, се състоя церемония по тържествено присвояване на почетно име на учебно-изследователски моторен катер от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с бордови номер 423 – „Тодор Каблешков“.

Гости на тържеството бяха: заместник-кметът на община Варна – господин Пейчо Пейчев, командирът на ВМС – контраадмирал Митко Петев, ръководството на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, заместник-ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ – проф. Валери Стоянов, председателят на Сдружение „Тодор Каблешков“ – госпожа Райна Каблешкова, свещеници от Варненската и Великопреславска света Митрополия.

Кръстница на кораба е ректорът на ВТУ – проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. В приветствието си тя пожела на екипажа „много здраве, успех в научноизследователската работа и попътен вятър“. Церемонията завърши с ритуал по тържествен водосвет и освещаване.

Моторният катер е закупен по проект „Интегрирана информационна система за поддръжка на управлението на бреговата зона“ (IISSCZM), финансиран по програма BG02 – „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009 – 2014. Той е предназначен за извършване на екологичен мониторинг на повърхностните води в акваторията на бреговата зона на Република България.

About the Author: