Посещение на делегация от Република Ангола

Home/2017, международни проекти, Новини, Посещения, Събития/Посещение на делегация от Република Ангола

Посещение на делегация от Република Ангола

На 17.07.2017 г. делегация от Република Ангола бе на официално посещение във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Групата представлява Министерството на риболовната промишленост на Ангола и в нея бяха включени: госпожа Мария Нелумкба – държавен секретар на Министерството на риболовната промишленост, госпожа Мария Пиментел – директор на кабинета, господин Андре Сантос – началник на отдел „Човешки ресурси“ в Министерството, и господин Йоахим Ганга.

Гостите бяха посрещнати от началника на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който направи презентация на Училището. Бяха представени историята, мисия, задачи и перспективи за развитие на Училището. По време на срещата се обсъдиха множество въпроси в сферата на обмяна на опит и в частност – възможността студенти от Ангола да бъдат обучавани във Военноморско училище. Госпожа Нелумкба представи екипа си, разказа за своята родина и изтъкна факта, че бъдещето на икономиката на нейната страна е в морето.

От своя страна началникът на военния университет обеща помощ в подготовката на бъдещите кадри, при изграждането на инфраструктура и методика на използването ѝ. Той обеща и преподаватели, които биха могли да преподават и при подготовката на докторанти, тъй като Ангола изпитва остра нужда от специалисти в областта на морската индустрия. „Страната ни е много богата на рибни ресурси, но ние не разполагаме със специалисти, които биха могли да превърнат риболова в индустрия“ – сподели госпожа Мария Нелумкба.

В края на срещата проф. Медникаров подари на гостите институционалния плакет и не скри своята удовлетвореност от проведените разговори.

След официалната част гостите разгледаха тренажорите във факултетите „Навигационен“ и „Инженерен“, за да придобият представа за материалната база, с която Училището разполага.

About the Author: