Пътуващ салон на образованието 2017

Home/2017, Новини, Събития/Пътуващ салон на образованието 2017

Пътуващ салон на образованието 2017

Пътуващият салон на образованието 2017 се организира от Френския институт в България съвместно с Френския институт в Солун, Френското посолство в Албания, Френския институт в Босна-Херцеговина , Френския институт в Сърбия и със съдействието на Агенция Campus France Париж, в следните градове:

 

Варна 23 октомври 10h00 – 18h00 Интерхотел « Черно море »
Солун 25 октомври 10h30 – 17h30 Френски институт в Солун
Тирана 27 октомври 10h00 – 17h00 Политехнически Университет в Тирана
Сараево 30 октомври 10h00 – 15h30 Факултет по икономика на университета
Нови Сад 01 ноември 10h00 – 17h30 Университет в Нови Сад
Белград 02 ноември 10h00 – 14h00 Френски институт в Белград

 

С тази проява се открива кандидат-студентската кампания за учебната 2018/2019 година. Събирайки на едно място френски висши учебни заведения и представители на франкофонските програми в България, Гърция, Албания, Босна-Херцеговина и Сърбия, тази проява ще даде възможност, както за директен контакт с бъдещите  студенти, така и за развитие на междууниверситетско сътрудничество.

 

Целта на Салона е :

  • да представи френското висше образование : всички специалности, всички нива

както и франкофонските програми в петте страни на турнето

  • да ориентира кандидатите и да ги насочи в избора на специалност и учебни заведения
  • да информира за различните възможностите за финансиране на обучението
  • да разясни процедурите за кандидатстване и прием
  • да информира за качеството на приема във Франция и в страните от региона

 

Франция привлича не само с високото ниво на образование и разнообразие на учебни програми, но и с достъпните такси за записване в държавните университети. Френските учебни заведения предлагат също така на чуждестранните студенти възможност да се обучават по европейски обменни програми в рамките на двустранни сътрудничества. Франция е пилотна страна в създаването на двойни дипломи и съвместни дипломи в рамките на Болонския процес.

 

България е подписала Болонската декларация през 1999 година. Тя е член на комитета за проследяване на развитието на процеса, а системата на европейските кредити ECTS бе въведена във всички български университети през 2004-2005 година. Броят на студентите, които се обучават на настоящия етап в българските висши учебни заведения е 243 000. Потенциалът, динамизмът и разположението на България в сърцето на Централна и Източна Европа я правят стратегически желан университетски партньор..

 

Сътрудничеството между университетите на двете страни е важен елемент от българо-френското партньорство. Повече от 230 двустранни договора по програмата за обмен Еразъм и повече от 50 спогодби за сътрудничество са подписани между български и френски университети. На настоящия етап броят на българските студенти, записани във френски висши учебни заведения, е около 1500. Франция е петата в света, най-желана от българските студенти дестинация за обучение в разнообразни области на знанието и на всички нива.

 

Членка на Международната Организация на Франкофонията (OIF), България разполага с мрежа от университети, които предлагат франкофонски програми в десет различни области: електроинженерство и информатика, химично и биохимично инженерство, хранително-вкусови технологии, индустриална логистика, икономика и стопанско управление, управление на хотелиерството и ресторантьорството, политически науки, европейско право, приложни чужди езици за администрация и управление, франкофония, многоезичие и междукултурна медиация.

 

Програмата за френско-българско научно партньорство Юбер Кюриен (PHC) « Рила » дава възможност за развитие на технологичния и научен обмен между научни лаборатории и университети от двете страни, създавайки по този начин условия за изграждане на нови сътрудничества с участие на млади научни работници.

 

Стипендиите на френското правителство, отпускани всяка година от Френския институт в България, благоприятстват студентската мобилност и предоставят възможност за продължаване на обучението в магистърски програми (Master 2) както и в докторантури под двойно научно ръководство (cotutelle de thèse). Общо 6 стипендии бяха предоставени на български кандидати за учебната 2017/2018 година.

 

В рамките на програмата « Мобилност на млади научни работници », Френският институт в България предоставя повече от 15 стипендии ежегодно за краткосрочен престой на докторанти и млади научни работници от всички области на знанието, с цел стимулиране на тяхната мобилност. Тези стипендии позволяват престой от 1 до 3 месеца в лаборатория или научен екип във Франция. Кандидатури, в рамките на вече съществуващи партньорства, са приоритетни.

Студенти от университети членуващи в Университетската агенция на Франкофониятя (AUF) – 10 в България – имат възможност също да кандидатстват за стипендии по проекти разработвани от съответните университети.

Между 1 и 3 български студенти получават всяка година стипендията за отличен успех Ефел, на френското Министерство на външните работи, по предложение на съответните френски учебни заведения,

 

В България Пътуващият салон на образованието ще премине през Варна.

 

ВАРНА

Варна, третият по големина град в България с 350 000 жители, е град със силно изразено присъствие на висши учебни заведения. 6 университета, специализирани в икономика, медицина, инженерни науки, Висше военноморско училище, Свободен университет, както и университетската франкофонска програма в Албена към Нов български университет (НБУ), специализирана в хотелиерството, ресторантьорството и туризма. Всички те наброяват 42 000 студенти. Техни представители присъстват редовно на организирания във Варна „Пътуващ салон на образованието“. Повечето от тези учебни заведения имат изградени партньорства с Франция.

Варна е считан за един от най-франкофонските градове в страната с изградени традиции в преподаването на френски език в средното образование. Езиковата гимназията Фредерик Жулио-Кюри, получи званието Label France éducation. Към тази гимназия с общообразоветелен профил и ориентирана към изучаването на чужди езици, с доминиращ френски, се присъединяват Гимназията с преподаване на чужди езици Йоан Екзарх, Математическата гимназия, Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“, VIII СОУЕ „А.С.Пушкин“ и Природоматематическата гимназия.

 

 

 

 

Участници 2016

 

Френски учебни заведения

  • Институт за политически науки Париж – Университетски колеж Европейски кампус – Централна и Източна Европа  в Дижон
  • Университет Лион 1 – Университетски технологичен институт (IUT)
  • Университет Лион 2
  • Национален институт за приложни науки INSA Руан
  • CESI – инженерни науки и професионално обучение

 

Български учебни заведения – Франкофонски програми

  • Електроинженерство и информатика – Технически университет София
  • Химично и биологично инженерство – Химикотехнологичен и металургичин университет София
  • Икономика и управление – Софийски университет
  • Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството и магистърска програма Управление на луксозното хотелиерство – Нов Български университет и филиал в Албена
  • Висше франкофонско училище по администрация и мениджмънт (ВФУАМ)
  • Икономически университет Варна
  • Технически университет Варна
  • Медицински университет Варна
  • Морска академия Варна

 

Институции

  • Съпътстващо ателие «Tвоята Професионална Цел » – Development Zone
  • MGEL – социална осигуровка и жилище във Франция
  • SG Експресбанк

 

Партньори

  • Алианс франсез Варна
  • Издателство Колибри

 

Повече информация можете да получите в сайтовете :

www.salonetudesetcarrieres.bg

www.bulgarie.campusfrance.fr

www.institutfrancais.bg , рубрика Campus France в България, Салони

By | 2018-06-25T14:44:09+00:00 октомври 1st, 2017|2017, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: