126 години от създаването на Военномедицинска академия

Home/2017, Новини, Посещения, Празници/126 години от създаването на Военномедицинска академия

126 години от създаването на Военномедицинска академия

На 1.12.2017 г. офицери и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ взеха участие в честването на 126-годишнината от основаването на Военномедицинска академия (ВМА). Тържественото честване започна с полагане на венци пред Паметника на загиналите медици пред сградата на болницата и продължи със събрание на личния състав на ВМА, с участието и на официалните гости.

С думите: „Нека аплодираме първия в историята на България випуск на ВМА – те са наистина много мотивирани и смели млади хора, защото тръгнаха да проправят път за нещо, което досега не е правено в България. Засега те се справят чудесно“, полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., началник на Военномедицинска академия – София, представи бъдещите военни медици.

„Да си лекар под пагон, не е избор на професия или мечта за кариера. Да си лекар под пагон, е синоним на храброст, мъжество, себеотрицание, висок морал. Всеки от Вас заслужава уважение, признателност, респект към Вашата мисия да пазите здравето на хората, да отнемате болката, да пазите надеждата и вярата. Да бъдете приятели, понякога – изповедници.“ – С тези думи госпожа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Република България, приветства всички гости на тържеството.

Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891 г., когато с Указ на цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница, с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.

By | 2017-12-02T16:04:34+00:00 декември 1st, 2017|2017, Новини, Посещения, Празници|0 Comments

About the Author: