В памет на Никола Вапцаров: 108 години от рождението му

Home/2017, Новини, Празници, Събития/В памет на Никола Вапцаров: 108 години от рождението му

В памет на Никола Вапцаров: 108 години от рождението му

На 7.12.2017 г. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ тържествено беше отбелязана 108-годишнината от рождението на поета моряк и патрон на учебното заведение. На честването присъстваха: г-н Илиян Карагьозов – заместник-областен управител на Варненска област, г-н Тодор Иванов – заместник-кмет на гр. Варна, г-н Христо Атанасов – представител на Общинския съвет – Варна, протосингел Димитър Стоев, капитан I ранг Венцеслав Димитров – заместник-началник на Щаба на ВМС, ректорът на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – професор Красимир Иванов, районни кметове, представители на морския бизнес.

Празникът започна със слово на заместник-началника по учебната и научната част на Морско училище, капитан I ранг проф. Калин Калинов. Той посочи факти от живота на поета, свързани с обучението му като механик. Професор Калинов цитира откъс от произведение на Вапцаров и отбеляза, че е морален дълг на всеки възпитаник на Училището да се стреми да запази любовта към морето.

Племенницата на поета, госпожа Мая Вапцарова, с прочувствени слова благодари на хората от Висшето военноморско училище за усилията им за запазване на паметта за Вапцаров и за неспирния ентусиазъм за издигане на авторитета на морското образование в България.

Краят на церемонията бе отбелязан с рецитал на Константина Георгиева, носител на специалната награда от проведения конкурс „Вапцарови дни 2017“.

By | 2017-12-07T18:34:46+00:00 декември 7th, 2017|2017, Новини, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: