Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в конференция на НАТО

Home/2018, Делегация, Новини, Посещения/Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в конференция на НАТО

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в конференция на НАТО

В периода от 5 до 7 юни се проведе 9-ата годишна конференция на Центъра на НАТО за подготовка по военноморски операции по контрол на корабоплаването (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre). Конференцията се провежда ежегодно, като събира представители от Военноморските сили, органите за сигурност (Гранична полиция, Брегова охрана), образователни институции в морската област и морската индустрия от цял свят.

Тази година фокусът на конференцията беше насочен към постигането на ефективност при провеждане на операциите и подобряване на способностите за осигуряване на безопасността на море. На конференцията присъстваха командващите на ВМС на Република България, Република Гърция и Румъния, както и висши офицери от Военноморското командване на НАТО, Командването на НАТО по трансформациите, Командването на операцията на ЕС „София“ в Средиземно море, ВМС на Италия, Бразилия и Испания. Бяха представени университети от Великобритания и Южна Африка.

За първи път тази година България беше представена от двама висши офицери: командира на ВМС, контраадмирал Митко Петев, и началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

About the Author: