Международен Ден на астероида

Home/2018, Новини, Празници/Международен Ден на астероида

Международен Ден на астероида

Международният Ден на астероида – 29 юни, бeше отбелязан в Планетариума на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Астрономи и космически специалисти от всички страни, които изследват астероидите, се обръщат към обществеността на планетата с призив за подкрепа на бъдещи космически програми и мисии.

В Звездната зала на Планетариума на Морското училище студенти, преподаватели и гости наблюдаваха звездни представления и слушаха лекции за астероидите, за опасността от сблъсък с астероиди, за космическите мисии за вземане на проби от два астероида – Хаябуса и Озирис-Рекс.

Деца, гостуващи в Планетариума изработваха модели на астероиди. Членовете на Студентското астрономическо и студентското космическо общество направиха демонстрация за откриване на нови астероиди с професионалния софтуер „Астрометрика“. Студентите обработваха астрономически изображения в специалната кампания за откриване на астероиди на НАСА, която се провежда от 29 юни до 1 юли.

Планетариумът на Висшето военноморско училище е единствената астрономическа институция в България, която отбелязва международния Ден на астероида.

By | 2018-06-29T15:09:38+00:00 юни 30th, 2018|2018, Новини, Празници|0 Comments

About the Author: