Във Военноморското училище отбелязаха националния празник на Франция

Home/2018, Новини, Посещения, Празници/Във Военноморското училище отбелязаха националния празник на Франция

Във Военноморското училище отбелязаха националния празник на Франция

На 12.07.2018 г. за трета поредна година Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ бе домакин на тържественото честване на националния празник на Република Франция. Събитието се реализира по предложение на Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Официални гости на церемонията бяха: г-жа Северин ле Тютоур – консул на Франция, г-н Фабиан Флори – директор на Френския институт в България, и подполковник Флавиен Гаригу Грандшамп – военен аташе на Франция в Румъния, акредитиран и за Молдова и България. Делегацията беше посрещната от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. На проведената кратка среща бяха обсъдени  възможности за бъдещо сътрудничество.

Тържеството бе открито с изпълнението на „Марсилезата“, националния химн на Република Франция, изпълнен от представителния духов оркестър на Военноморските сили. На празника присъстваха видни обществени личности и представители на държавни структури, почетни консули, представители на бизнеса и морската индустрия.

От 31 януари 1879 г. датата 14 юли е обявена за национален празник и символ на раждането на Френската република. Франция е сред основателите на Европейския съюз и е страната с най-голяма територия в Съюза.

About the Author: