Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ посети Грузия

Home/2018, Делегация, Новини, Посещения, Форуми/Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ посети Грузия

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ посети Грузия

От 10. до 14.09.2018 г. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров участва в работата на Грузински международен морски форум – 2018 (GIMF – 2018), в гр. Батуми.

Форумът се провежда през две години, като първият е бил проведен през 2016 г. Той се организира под патронажа на министър-председателя на Грузия, с непосредственото участие на Министерството на икономиката и устойчивото развитие на Грузия и подчинената му Агенция за морски транспорт. Една от основните цели на форума е популяризиране на общите ценности на международния морски транспорт чрез обсъждане на актуални въпроси на тази глобална индустрия.

За важността на форума говори фактът, че събира на едно място високопоставени представители на морския сектор от различни организации, страни и региони. В тазгодишното издание участваха 400 делегати от 53 страни. Сред официалните гости на събитието бяха: министър-председателят на Грузия – г-н Мамука Бактадзе, генералният секретар на Международната морска организация (IMO) – г-н Китак Лим, изпълнителният директор на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) – г-н Марку Мили, еврокомисарят по околна среда, морски въпроси и риболов – г-н Кармену Вела.

Основната цел на събитието е да се повиши осведомеността в региона и извън него за необходимостта от корабоплаване и за критичната необходимост от запазване на чистотата на водите – за постигане на деликатен баланс, чрез интегрирана морска политика. Цел на форума е и не само да бъде информативен, но и проактивен, да дава препоръки.

По време на събитието бяха подписани меморандуми за разбирателство за взаимно признаване на сертификатите за професионална компетентност на морските лица между Грузия и Германия и между Грузия и Хърватска. Беше подписано и споразумение за сътрудничество между Морския университет на Батуми и Морския университет на Шанхай. Последният подписан документ беше свързан с равенството между половете.

By | 2018-09-14T07:16:32+00:00 септември 14th, 2018|2018, Делегация, Новини, Посещения, Форуми|0 Comments

About the Author: