Нова лаборатория „Клетъчни мрежи“ бе открита във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Home/2018, Новини, Събития/Нова лаборатория „Клетъчни мрежи“ бе открита във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Нова лаборатория „Клетъчни мрежи“ бе открита във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

На 1.10.2018 г. с откриването на академичната 2018/2019 година в катедра „Електроника“ на Навигационния факултет бе открита нова лаборатория – „Клетъчни мрежи“. Лабораторията е изградена от „Виваком“ и представлява реална базова станция от четвърто поколение. На събитието присъства г-н Живко Ковачев – мениджър „Архитектура, планиране и изграждане на мрежата на Виваком“.

Съоръжението е предвидено за обучение на студенти и курсанти от специалност „Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия“ по дисциплината „Мобилни комуникации“. Лабораторията е част от научноизследователския комплекс на катедрата, в който се провеждат експериментални научни изследвания и обучение по докторски програми с мултиплексорна техника, радиорелейна и сателитна апаратура. Доцент Георги Димитров заедно с доц. Гроздю Грозев – ръководител на катедра „Електроника“, работят усилено върху създаването на научен колектив, който да извършва независима научноизследователска и развойна дейност в областта на мобилните комуникации и сигурността на информацията. Целта е да се прехвърли опитът със сигурността при мобилните наземни мрежи към морската индустрия. Това предполага разработване на хардуерно кодирани пълномощия, защита на комуникационния канал и методи за специално удостоверяване на достъпа на потребителите.

Новата лаборатория ще бъде включена в тестова среда на мрежата на „Виваком“, като обучаемите ще могат да управляват комуникационни канали, да конфигурират и експериментират с честотния ресурс на клетката. В лабораторията има възможност да се експериментира с приложения за дистанционно управление и контрол, както и интегриране на модули за предлагане на услуги с добавена стойност.

Амбицията на катедрата е да се засили интересът на студентите към комуникационния аспект на специалността, тъй като мобилните технологии стават все по-достъпни и реални на борда на корабите по света. Мобилните комуникации на борда на корабите осигуряват незабавна връзка с екипажа относно събития, мероприятия, както и групови комуникации до определени екипи или отговорни лица. Това води до ефективно командване и справяне със ситуацията при бойни действия, търсене и спасяване.

Военноморско училище кандидатства за оторизиран партньор на HUAWEI, който да обучава специалисти по „Информационни и комуникационни технологии“ като учебен център на Балканите. До момента 197 000 компании избират като партньор HUAWEI, за да осъществят своята цифрова трансформация.

By | 2018-10-02T06:35:22+00:00 октомври 2nd, 2018|2018, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: