45 години катедра „Информационни технологии“

Home/2018, Новини, Празници, Събития/45 години катедра „Информационни технологии“

45 години катедра „Информационни технологии“

На 13.12.2018 г. се състоя тържествено събрание по повод навършването на 45 години от създаването на катедра „Информационни технологии“ към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Начало на събитието даде началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който поздрави гостите. Гости на събитието бяха полк. Атанас Атанасов – началник на отдел „Информационна сигурност и киберзащита“, полк. д-р инж. Димитър Кирков – директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, началници на катедрата и представители на фирми – партньори на Училището в сферата на информационните технологии.

Катедрата първоначално е създадена под името „Военна кибернетика и управление на войските“. Още от самото начало малкият ѝ колектив си поставя амбициозната задача да работи с всички сили за подготовката на курсантите и преподавателите от Морско училище за ефективното използване на изчислителната техника в учебния процес и професионалната реализация.

През 2002 г. във ВВМУ е регистрирана CISCO мрежова академия, която са завършили повече от 200 курсанти. Подготовката им в областта на компютърните мрежи е на световно ниво, за което говорят ежегодно завоюваните призови места на национално и международно ниво от състезания в областта на информационните технологии.

През 2008 г. е създадена „Майкрософт ИТ академия“. И двете академии се използват както за провеждане на курсове за следдипломна квалификация, така и за нуждите на учебния процес.

За изключителен принос за развитието и утвърждаването на авторитета на Училището и по случай 45 години от създаването на катедра „Информационни технологии“, с грамоти и предметни награди бяха удостоени служители на катедрата.

По време на събитието бе изнесен доклад от началника на катедра „Информационни технологии“ – полк. доц. д-р Юлиян Цонев. След доклада бяха връчени сертификати на успешно завършилите курс по „Оптимизиране на търсещи машини в интернет“ от г-жа Ваня Кирилова, директор на фирма „411 маркетинг България“. Специална награда получи Стефани Ганчева, която е един от многото студенти, започнали работа във фирмата.

 

By | 2018-12-14T15:54:59+00:00 декември 13th, 2018|2018, Новини, Празници, Събития|0 Comments

About the Author: