Ветроходна регата в Индия

Ветроходна регата в Индия

В началото на месеца, от 1. до 7.12.2018 г., се проведе международна ветроходна регата Admiral’s Cup Regatta в Индийската военноморска академия Ezhimala. В състезанието участваха отбори, представители на висши военноморски училища и военноморски сили, от 32 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Австралия.

През настоящата година за първи път участваха и представители на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. К-н III ранг Петър Климов – водач на отбора, и курсантите от пети курс – курсант-мичман Илиян Стоянов и курсант-мичман Надежда Владимирова, представиха достойно Училището и Родината си. Регатата бе в клас Laser-radial, в която участниците показаха умения на професионално ниво. В условията на изключително тежка конкуренция к-т м-н Илиян Стоянов и к-т м-н Надежда Владимирова показаха най-доброто, което са усвоили през годините на обучението си в Морско училище, и в крайното класиране оставиха след себе си държави като Германия, Израел, Катар, Малайзия, Нигерия, Малдивски острови, ЮАР, Бангладеж, Мианмар и др. С отличното си представяне, дисциплината и високата си подготовка българските курсанти защитиха репутацията на ВВМУ „Никола Вапцаров“ като морска Алма матер не само в България, а и в света, и доказаха морските традиции на страната ни.

По време на участието си в регатата курсантите от българския отбор имаха възможността да създадат множество приятелства с колеги от целия свят. В тежките метеорологични условия, с които изненада Арабско море, всички те доказаха воля и несломим дух, като посрещнаха предизвикателствата без колебание.

About the Author: