ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 138 години от създаването си

Home/2019, Новини, Празници/ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 138 години от създаването си

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 138 години от създаването си

На 9.01.2019 г. се проведе тържествена церемония по случай 138 години от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. В своята дълга история Морско училище се утвърждава като престижен образователен научен и изследователски център, стълб на патриотизма и несломимия български дух, един от символите на българската военна наука. На тази дата с гордост си припомняме историята, която е сътворена от поколения български моряци и възпитаници на Висшето военноморско училище.

Официални гости на церемонията бяха: г-н Илиян Карагьозов – заместник-областен управител на Варненска област, г-н Тодор Иванов, заместник-кмет, к-н I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на Военноморските сили, полковник Любомир Дучев – директор на Регионална служба „Военна полиция“ – Варна, проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова – ректор на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ – София, к.д.п. Димитър Димитров – морски посланик на Международната морска организация за България, г-н Антонио Таркуинио – почетен консул на Италия в България, к-н Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, инж. Христина Жабова – директор на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – гр. Бургас, управители и представители на институти, фирми и организации, свързани с морския бизнес и индустрия, бивши и настоящи възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Церемонията бе открита с приветствено слово от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Бяха получени поздравителни адреси от г-н Румен Радев, президент на Република България, г-н Красимир Каракачанов – министър на отбраната, генерал Андрей Боцев – началник на отбраната, и други.

По случай празника, в знак на почит и признателност, бяха положени цветя пред барелефите на изявени преподаватели на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Част от церемонията бе и откриването на лекционна зала на името на Христо Грамчев, и лаборатория по физика „Иван Ралчев“ в катедра „Математика и физика“. Лентата бе разрязана от началника на Морско училище, проф. Даниела Тодорова и Борис Грамчев, внук на Христо Грамчев.

By | 2019-11-05T09:15:54+00:00 януари 9th, 2019|2019, Новини, Празници|0 Comments

About the Author: