Студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представиха България в престижна международна конференция

Home/2019, научни проекти, Новини/Студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представиха България в престижна международна конференция

Студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представиха България в престижна международна конференция

Представители на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ изнесоха 5-минутна симулация на космолет и екскаватори на лунната повърхност на заключителната конференция за SEE – 2019 (Simulation Exploration Experience). Това е международна студентска програма за компютърни симулации, която е подкрепена от НАСА. Заключителната среща се проведе на 6 и 7 май в Орландо, Флорида.

Екипът на ВВМУ бе съставен от докторант асистент Евгени Андреев – от катедра „Информационни технологии“, Георги Бочев – студент 4-ти курс, специалност „Електрообзавеждане на кораба“, и Светослав Георгиев – 4-ти курс, специалност „Корабни машини и механизми“.

Компютърната симулация представлява взаимодействия между 5 обекта – лунно летище, космолет, главен екскаватор (луномобил) и два второстепенни екскаватора (лунохода). Космолетът е изпратен, за да търси ресурси, и подава информация към лунното летище. To изпраща информация до главния екскаватор, който пренася в себе си малките екскаватори. Тяхната задача е да проучват района, търсейки хелий-3. Лунният материал се събира, транспортира и депонира в лунното летище.

В подготовката на проекта участваха и студенти от Космическото студентско общество на ВВМУ, които разработиха сценария на компютърната симулация. Студентът Станислав Георгиев подготви моделите на всички обекти на Луната. Най-трудната и най-важна част, свързана с програмирането и разработването на компютърната симулация, бе направена от студента Георги Бочев и асистент Евгени Андреев. Подобни компютърни симулации са първият етап в подготовката на реални космически мисии.

Българският отбор очаква с нетърпение да се включи с нови симулации в конференцията SEE – 2020, която ще се проведе в Бразилия.

By | 2019-05-13T10:45:10+00:00 май 10th, 2019|2019, научни проекти, Новини|0 Comments

About the Author: