Световен ден на океаните

Home/2019, Новини, Състезания/Световен ден на океаните

Световен ден на океаните

На 8 юни 2019 г. – по повод Световния ден на океаните, курсанти и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ съвместно с граждани доброволци се включиха в почистването на плаж „Аспарухово“ във Варна. Под наслов „Да почистим плажа ЗАЕДНО“ „Нестле България“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и велоклуб „Устрем“ събраха повече от 120 души, за да почистят част от плажната ивица на Варна.

От 2009 г. започва официалното празнуване на Световния ден на океана. Това е ден, в който хората по-целенасочено обръщат внимание към състоянието на Световния океан – каквото е общото название на непрекъснатата водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета.

Всяка минута в моретата и океаните попадат около 15 тона отпадъци, повечето от които са пластмасови изделия за еднократна употреба. Това са предмети с много краткосрочно приложение, които се използват само веднъж и след това се изхвърлят. Тези еднократни пластмаси остават в околната среда за столетия напред, където нанасят непоправими щети на морските животни и техните местообитания.

Когато пластмасата навлезе в океана, тя се раздробява на все по-малки и по-малки частици под въздействието на слънцето и водата. Това води до насищане с микропластмаси – частици под 5 милиметра, които са отломки от по-големи пластмасови предмети или са произведени в този размер за нуждите на потребителите. Микропластмаси вече има на всички нива в Световния океан – от повърхността до дъното и от екватора до Арктика.

Световният ден на океаните има за цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може, макар и малко, да помогне за чистотата им. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление – затова сме длъжни да го опазваме.

By | 2019-06-08T13:56:52+00:00 юни 8th, 2019|2019, Новини, Състезания|0 Comments

About the Author: