Във ВВМУ бе отбелязан Националният празник на Франция

Home/2019, Новини, Посещения, Празници, Събития/Във ВВМУ бе отбелязан Националният празник на Франция

Във ВВМУ бе отбелязан Националният празник на Франция

На 11 юли 2019 г. в двора на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се състоя честване по случай Националния празник на Франция (14 юли). Събитието се реализира по предложение на Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, и на база дългогодишното сътрудничество на Военноморското училище с Френския институт в България и Франкофонски център – Варна.

На тържеството присъстваха: посланикът на Франция в София, Н. Пр. Ерик Льобедел; аташето по отбрана на Франция, акредитиран за България, полк. Грандчамп; консулът на Франция в България, г-жа Северин льо Тутюр; директорът на Френския институт в София, г-н Фабиан Флори; почетният консул на Франция и Германия във Варна, г-н Недялко Неделчев; аташето по сътрудничество с Франция към Франкофонския център във Варна, г-н Ерик Перотел, видни обществени личности и представители на държавни структури, представители на бизнеса и морската индустрия.

Всяка година на 14 юли Франция отбелязва Деня на превземането на Бастилията, което се приема за начало на Френската революция от 1789 г. Третата по територия в Европа държава е сред основателите на ЕС. Силата на нейната икономика я нарежда на челните места в света по качеството на живот и образование.

About the Author: