Преподаватели и студенти изследват астероиди от научната програма на Космическата мисия на НАСА OSIRIS-Rex

Home/2019, Новини, Събития/Преподаватели и студенти изследват астероиди от научната програма на Космическата мисия на НАСА OSIRIS-Rex

Преподаватели и студенти изследват астероиди от научната програма на Космическата мисия на НАСА OSIRIS-Rex

Планетариумът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в научната програма на Космическата мисия на НАСА OSIRIS-Rex. Наблюденията на избрани астероиди се провеждат с телескопите на Националната астрономическа обсерватория (НАО) – Рожен.

В продължение на една седмица, от 12 до 18 юли, екип от Училището провеждаше научни астрономически наблюдения с Шмит телескопа на НАО – Рожен. Преподавателите доц. д-р Веселка Радева (ръководител на Планетариума на ВВМУ), асистент Евгени Андреев (катедра „Информационни технологии“) и студентът Амин Абулбде наблюдаваха астероида 495 – Еулалия, част от научната програма на Космическата мисия OSIRIS-Rex, до астероида Бену. Към екипа от Военноморското училище се включи и оптикът на НАО – Рожен, Пенчо Маркишки. Получени са голяма поредица изображения на астероида, които ще бъдат обработени, и така ще бъдат изчислени неговите орбитни елементи. По този начин ще се постигне по-точно определяне на орбитата на астероида.

Изследваният астероид (495) Еулалия е „родител“ на семейство от въглеродни астероиди, които се намират между Марс и Юпитер. Предполага се, че групата астероиди се е образувала в резултат от сблъсък на два големи астероида преди 1,5 милиарда години. Астероидът Еулалия има диаметър около 39 км и период на въртене 29 часа. Изследваният от Космическата мисия астероид Бену е част от астероидното семейство на Еулалия.

By | 2019-07-22T08:09:16+00:00 юли 18th, 2019|2019, Новини, Събития|0 Comments

About the Author: