Посещение на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в Центъра на НАТО за подготовка по морски възпиращи операции

Home/2019, международни проекти, Новини, Посещения, Събития/Посещение на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в Центъра на НАТО за подготовка по морски възпиращи операции

Посещение на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в Центъра на НАТО за подготовка по морски възпиращи операции

В рамките на програмата на НАТО за усъвършенстване на морското образование в Украйна (DEEP – Ukraine – Odessa Naval Institute) началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, на 24. и 25.07.2019 г. бе на посещение на Центъра на НАТО за подготовка по морски възпиращи операции (NMIOTC) в залива Суда на остров Крит, Гърция. Той бе в състава на делегация, която включваше: координатора на програмата DEEP – г-н Мариуш Солис, координатора на портала за дистанционно обучение на програмата – о.р. к-н I ранг Пьотр Гавличек, координатора на програмата DEEP във Военноморската академия на Република Полша – о.р. к-н I ранг Мариуш Миешиковски, началника на Военноморския институт към Националния университет „Одеска морска академия“ – к-н I ранг Петро Гончарено, и офицера за международни връзки на Военноморския институт – капитан-лейтенант Евгения Семененко. Флотилен адмирал проф. д.в.н. Медникаров е ръководител на програма DEEP по отношение на Военноморския институт в Одеса.

Планът за посещението включваше брифинги и презентации за запознаване с програмата DEEP, с ролята и ангажиментите на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и на Военноморската академия на Република Полша по програмата, свързани конкретно с Военноморския институт в Одеса, с реалните потребности на Института от специализирана подготовка, курсове и учебно-материална база за възстановяване на пълния му капацитет, загубен след анексирането на Крим от Руската федерация. От страна на домакините бяха демонстрирани възможностите на Центъра на НАТО за обучение и подготовка и неговата учебна и тренировъчна материална база.

Основна цел на посещението бе проучване на възможностите за включване на NMIOTC в програмата на НАТО DEEP – Ukraine – Odessa Naval Institute.

В рамките на посещението на флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в Центъра на НАТО за подготовка по морски възпиращи операции (NMIOTC) беше подписано рамково споразумение за сътрудничество, което беше договорено при посещението на началника на NMIOTC – комодор Стелиос Косталас, през май т.г. във Варна.

About the Author: