Състезание по киберзащита

Home/2019, Новини, Състезания/Състезание по киберзащита

Състезание по киберзащита

На 13 декември 2019 г. в катедра „Информационни технологии“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе вътрешен кръг от състезанието Cyber Defenders. На състезанието като жури присъстваха представители на фирми, с които Училището си партнира: Банка ДСК, „Сирма Груп Холдинг“, „Адастра“.

Състезанието се проведе между отбори, съставени от студенти и курсанти, втори курс. За да достигнат до финала, състезателите трябваше да решат широк кръг от задачи: отстраняване на хардуерен проблем в персонален компютър; изработка и тестване на прав UTP кабел; анализ на адресен план на компютърна мрежа; отстраняване на проблем в конфигурацията на маршрутизатор и осигуряване на достъп до Internet; декодиране на пароли за достъп; управление на потребителски акаунти в Windows 10 и достъп до файлове с ограничен достъп.

Действията на отборите бяха наблюдавани от многобройната публика в лекционна зала „Прогрес“ чрез изградената аудио-видео конферентна връзка до кабинетите, в които се провеждаше състезанието.

След изпълнението на задачите на отборите бяха връчени предметни награди от представителите на Дирекция „Информационна сигурност“ на Банка ДСК, а също така бяха наградени и с ваучери за явяване на изпити в сертификационния център Pearson VUE във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

След състезанието всички гости и ученици имаха възможност да разгледат учебно-материалната база на катедрата, като в допълнение в специализирания кабинет по киберсигурност им бяха демонстрирани няколко реални кибератаки.

 

Подробна информация за проведения вътрешен кръг и за предстоящия външен, национален кръг на състезанието Cyber Defenders може да намерите на адрес: http://cyber-defenders.naval-acad.bg/.

By | 2019-12-16T05:22:50+00:00 декември 13th, 2019|2019, Новини, Състезания|0 Comments

About the Author: