Четирима ученици станаха курсанти за един ден

Home/2020, Курсанти, Новини, Прием, Събития, Състезания/Четирима ученици станаха курсанти за един ден

Четирима ученици станаха курсанти за един ден

Две момичета и две момчета от варненски училища изживяха един ден като курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Те бяха избрани с жребий измежду 18-те кандидати, записали се за участие в инициативата „Курсант за един ден“, която стартира по време на Отворените врати в Морско училище.

Четиримата, които са ученици от IX до XI клас, облякоха курсантските униформи и точно в 7:00 часа влязоха в сутрешния строй за издигането на флага.

Те участваха в строева подготовка заедно с бъдещите офицери, които се обучават в Морско училище. Под ръководството на ротния командир, юношите се учиха да изпълняват команди.

Част от еднодневната курсантска програма бе и участието в тренинг по лидерска подготовка, в който средношколците решаваха казуси от реалния армейски живот.

Едно от най-очакваните от учениците занятия за деня бе това по динамична стрелба в интерактивния стрелкови комплекс. Там бяха отработени упражненията „Защита на позиция в лагер срещу вражеско подразделение“ – с автомати „Калашников“ и M16, и „Прочистване на сграда от враг“ – с пистолет „Аркус“.

Курсантите за един ден изпробваха своите качества и на корабните симулатори в тренажорния комплекс на Морско училище. Те управляваха плавателен съд във Варненския залив.

След обяда в столовата, заедно с курсантите, учениците наблюдаваха генералната репетиция на строевите мероприятия по повод честванията за националния празник – Трети март.

В края на деня момчетата и момичетата, избрани за инициативата „Курсант за един ден“, си тръгнаха щастливи и убедени, че само след няколко години ще кандидатстват в Морско училище и ще бъдат част от редиците на курсантите не само за един ден.

Видео репортаж

About the Author: